Ayasofya Moské i Allehelgensgade blev grundlagt af tyrkiske arbejdsimmigranter i 1990. Den oprindelige moské blev revet ned, og i 2018 kunne en ny moské bygget til formålet med minareter og kupler indvies. Moskéen tilhører Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse (Diyanet).
.
.

I Roskilde Kommune er 74,1 % af indbyggerne medlemmer af folkekirken, hvilket er tæt på landsgennemsnittet på 73,8 % (2021). De 17 sogne i kommunen udgør tilsammen Roskilde Domprovsti, som ligger i Roskilde Stift. Roskilde udgøres af Roskilde Domsogn i centrum af byen og de i byen indlemmede Himmelev Sogn og Sankt Jørgensbjerg Sogn, samt Roskilde Søndre Sogn fra 1965. Roskilde Stift blev dannet i 1922, og biskoppen sidder i Roskilde. Den grundtvigianske Peter Fischer-Møller blev biskop i 2008 og fratræder i sommeren 2022.

Indre Mission havde i 118 år missionshus (oprettet 1894) på Jernbanegade i Roskilde, men satte det til salg i 2012 grundet faldende medlemstal. Også i Snoldelev blev missionshuset Sion solgt i 2020.

I 1901 indrettede to hollandske præster og en lægbroder fra den katolske montfortanerorden præstebolig og kapel i den tidligere gårdbygning Rodishøj på Frederiksborgvej i Roskilde. Med oprettelsen af Sankt Josefs Skole og Sankt Maria Hospital i hhv. 1904 og 1905 og Sankt Laurentii Kirke i 1913 fik Roskilde et katolsk latinerkvarter. Det servicerede bl.a. de mange polske katolikker, som havde taget arbejde i landbruget på Roskildeegnen fra slutningen af 1800-tallet og frem. I 2020 har kirken to præster og ca. 1.200 medlemmer. Ud over danske gudstjenester afholdes også faste gudstjenester på engelsk og polsk. I 1961 overgik hospitalets bygninger til Roskilde Kommune.

Den Rumænske Ortodokse Menighed (stiftet 2013) har en præst og låner kapellet på Gråbrødre Kirkegård til den ugentlige gudstjeneste. Roskilde rummer en række frikirker. Blandt disse er den apostolske Roskilde Frikirke, Roskilde Baptistkirke, Jesu Kristi Kirke Af Sidste Dages Hellige, Pinsekirken i Roskilde ImpactChurch og Roskilde Vineyard. Roskilde Adventistkirke har en præst og ca. 130 voksne døbte medlemmer. Kirken er tegnet af Svenn Eske Kristensen og blev indviet i 1963.

I Roskilde ligger Roskilde Ayasofya Moské. Den tidligere bestyrelsesformand for moskéen Tuncay Yilmaz har siden 2009 siddet i byrådet for Socialdemokratiet. Moskéen har tradition for tværreligiøst samarbejde og fejring af muslimske helligdage i det offentlige rum. Da den oprindelige moské blev revet ned, indsamlede Roskilde Museum inventar og særlige genstande. Det var den første indsamling i Danmark af en moské som kulturarv.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Roskilde Kommune

Mere om religion i kommunen

Læs også om

Se alle artikler om Religion og trossamfund