Lystanlægget er et fredet anlæg, der bliver flittigt brugt af både foreninger, institutioner og borgere. Anlægget blev anlagt i 1898 og er siden udvidet med en anlægspavillon i 1907 og en musiktribune i 1917. I 1932 blev der skabt en forbindelse mellem den nye sø Svanesøen og Teglovnssøen.
.

Lystanlægget er anlagt i 1898 og er en landskabelig park i engelsk stil med plæner, træer, sø og slyngede stier. Pavillonen fra 1907 med restauration og festlokale, tegnet af A.P. Christensen, er placeret i en akse, der går fra byen og ud gennem idrætsanlæggets lange allé i øst.

Omkring Sankt Bendts Kirke ligger et åbent grønt område med kirkelund, allé og hækhegnet rum med enkelte gravminder samt klosterurtehave. I Kirkelunden blev der i 1930 opsat en mindesten for Ole Hansen, »den første bonde i kongens råd«, med et bronzerelief af billedhuggeren Johannes C. Bjerg. I en kile sydover ligger Klosterlunden. Mindelunden er et lille trekantet grønt område, der er tegnet 1945‑46 af Steen Eiler Rasmussen og havearkitekt C.Th. Sørensen med en gruppe egetræer og en mindetavle med tekst af Vilhelm Andersen.

Videre læsning

Læs mere om Ringsted

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur