Brutal og alligevel klassisk, sådan forenes den monumentale bygning med hedelandskabet Rusland, hvori den er placeret. Bygningen, der er Rudolph Tegners museumsbygning, er opført i jernbeton 1937‑38 og består af et ottekantet centralparti med en lavere indgangshal. Der er ovenlysvinduer i tagene, men ellers er der kun vinduer, som trekantsgavl over en søjlebåret indgang. Til højre for indgangen står en bronzestatue, som Tegner udførte af hustruen Elna Tegner.
.

Rudolph Tegners Museum & Statuepark ligger midt i det fredede område Rusland, der består af åbent hedeareal med lyng og enekrat. Rudolph Tegner og hans hustru Elna købte et stykke jord her efter et besøg i området i 1916. I årene 1937‑38 blev museet, der i dag rummer over 300 værker, bygget. Betonkonstruktionen er blandt de mest banebrydende modernistiske bygningsværker i Danmark. Tegner planlagde og opførte selv museet i det åbne landskab, og han ligger begravet under gulvet i museets midtersal. I dag viser museet, ud over Tegners værker, også skiftende udstillinger med samtidskunst.

I parken rundt om Rudolph Tegners Museum står 14 af Tegners skulpturer i hedearealet nær den markante betonbygning. Det øde og bakkede lyngområde danner en udtryksfuld kulisse til Tegners monumentale skulpturer placeret i landskabet.

Tegners skulpturer er meget store med et dynamisk formsprog, hvor figurerne rækker dramatisk ud i rummet og udtrykker følelser gennem de virkningsfulde former, fx i skulpturen Kong Ødipus og Antigone fra 1903. Skulpturerne er udformet i Tegners karakteristiske ekspressive, vitalistiske stil, der både i forhold til hans samtid og vores nutid gør værkerne helt særegne.

Den 5,5 m høje bronzeskulptur Sejren blev opstillet i parken ved Rudolph Tegners Museum & Statuepark i 1925. Skulpturen er et godt eksempel på Tegners dramatiske formsprog, hvor en kraftfuld kombattant løfter en livløs krop op i en sejrsgestus. Tegner har på udtryksfuld vis fanget mødet mellem vinder og taber og mellem liv og død.

.

Videre læsning

Læs mere om Billedkunst i Gribskov Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Kunstinstitutioner og udstillingssteder

Eksterne links