Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28275
Sted- og lokalitetsnummer
010503-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2827-4, 5, 6. Høj, "Rundhøj", 3,5 x 16 m. Stærkt afgravet langs siderne med delvis eftergroede skrænter. Græsklædt i ager. NB: Beskyttelseszonen indskrænket til denne og tilstødende matrikler. Se j.nr. F53-1815.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høi, hvis Sider ere stærkt afgravne. 54' i Diameter NNv-SSø. [[Paa Maalebordskortet urigtigt marqueret som overpløiet. Toppen er endnu urørt. Bevoksning: 1982: Græs og Nålekrat/-træer
1923
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGræsklædt Høj, Rundhøj Kaldt, 18 m. i Diam. 3,50 m h. Højen har allerede for længe siden været Genstand for Angreb, hvorved den søndre og vestre Del af Toppen er fjærnet. Endvidere er fjærnet hele den søndre Tredjedel, der har efterladt en godt 2 m. h. Brink. I den nye Gravning ses, at Højen er bygget op flere Gange. Det nederste ca. 1 m. høje Parti bestaar af gul fast Jord. Over dette ligger et Lag af en mørkere, stribet Jordart, sandsynligvis Græs- og Lyngtørv.
1923
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Rundhøj", 3,5 x 16 m.. Stærkt afgravet langs Siderne med delvis eftergroede Skrænter. Græsklædt i Ager. @ sb. 44, 47, 49: udstykningstilladelse givet j.nr. 284/53.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 4,0 x 16,0 x 15,0 m. Alle sider afgravede,især N-siden. Lave sænkninger i toppens Ø- og V-sider. På S-siden er lavet en trappe af træ-trin og nedbankede tynde rør og pæle, kantet af marksten. Dette er påtalt overfor ejeren som ulovligt. Det er dog accepteret, at trappen ikke fjernes, sålænge nuværende ejer bruger den til istandsættelse af højen. Ejeren tilfører en børfuld muld til højen en gang imellem i et forsøg på at rette op på de afgravede kanter, den større indgravning i N-siden var foretaget af en lokal vognmand, da området blev udlagt til sommerhusområde. Jeg fortalte ejeren, hvorledes højen skulle se ud, når der blev tilføjet muld og aftalte, at trappen ikke måtte fornyes, men skulle trækkes op. Bevoksning: 1982: Græs og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links