Oversigt set fra vest
.
Oversigt set fra nordvest
.
Oversigt set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130467
Sted- og lokalitetsnummer
110301-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Ærthøj", 2 x 12 m. 1/3 mod NØ afgravet. Afgravet rundt om, det nederste af vestsiden har været overpløjet. Mod vest ses to større sten oppe på højsiden og een ved foden. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beskr., dog ser højen ud til at være yderligere beskadiget, ant. af kreaturer, siden 1943: Midt på N-siden ses en større sten, 50 cm. i tværmål, og der er slidt fyld af hele siden. I den N-lige del af toppen ses en fritliggende sten, 80 cm. lang, samt toppene af flere større sten. Øverst på V-siden en stor, fritliggende sten. Ved V-lige højfod ligger en stor sten, 1,1 m. lang, samt en mindre, begge muligvis sekundære. Højens top og sider er overalt tilgroede med græs og mos. Ved N-lige højfod nogle uregelmæssigheder. Ellers pløjes i god afstand. Usædvanlig beliggenhed i lavning mellem to højdedrag. Bevoksning: 1983: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links