sf Ø
.
sf N
.
sf V
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230495
Sted- og lokalitetsnummer
180811-209
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Ørnhøj", 2,4 x 22 m. Gran- og fyrrebeplantet i plantage mellem dyrkede mar- ker. NNØ- og SSV-fod sandsynligvis noget beskåret af agre. I toppen stort krater (7 m i diam., 1,15 m dybt). I V-side og NNV-fod indgravninger. Over- fladen ujævn efter tilplantningen. Matr.nr. 13a: "Ørnhøj" i skel til matr.nr 11, Vognstrup m.m.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Ørnhøj". NNØ- og SSV-lige højfod afgravet i ager. Krater i top, ca. 5 m. i diam., 1 m. dybt. Indgravninger i vestside og NNV-fod. Alt tilgroet. På nordsiden er plantet ca. 8 blågraner (5-10 år gl.) og ca. 5 rødgraner (ca. 3-5 år gl.), iøvrigt bevokset med græs, gederams, lyng og løvkrat. Ca. 25 m. SSV for højfod er anlagt en lille plantage med lærketræer (ca. 10 år gl.) og rød- og blågran (ca. 5 år gl.). Plantagen strækker sig fra det gl. granhegn NV for højen og ca. 100 m. mod ØSØ. ** Seværdighedsforklaring ** Kan ses fra vej. Bevoksning: 1991: Lyng og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links