oversigt, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
352414
Sted- og lokalitetsnummer
040107-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,4 x 6 m. Ved nordfoden ligger en større sten. Bevok- set med et par træer. I skov.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 0.4 x 6 m. Ved Nordfoden ligger en større Sten. Bevokset med et Par Træer. I Skov.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Lav høj, mål ca. 0,4 x 6 x 6 m., lidt uregelmæssigt hvælvet. Der vokser et stort bøgetræ på højen og mod N ligger en større sten nær højfod. Der er et ældre spor ca. 2 m. fra højfod (diffus overgang til omgivende terræn), hvor der ligger en større sten - fra fodkrans? - mod SV. Den ligger i et ret jævnt terræn ca. 20 m. fra skovvej og 150 m. fra offentlig vej. Evt. påtale, at stenen i sporet ikke må fjernes samt køre i længere afstand fra højen. Ejer se 3524-7. Ejeroplysning på skema. Bevoksning: 1983: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links