Oversigt fra øst
.
Oversigt fra nord
.
Oversigt fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110741
Sted- og lokalitetsnummer
110712-44
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,6 x 14 m. Fra N en 6 m bred indgravning fra S, går helt igennem. Lyng og hede i ager. Tinglysning af C-høj: ******************** Høj, 1,6 m høj, diameter 11 x 12 m. Stærkt forgravet med ovalt midtkrater, 5 x 6 m stort ned til højbund. I kraterets bund ses en stor sten. I ager.

Undersøgelseshistorie

1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj i ager. Ompløjes imod Ø,S og V til ca. 1 m. fra højfod. Græsklædt. Stærkt forgravet højrest. Fremstår nærmest som et højkrater. Ovalt topkrater NØ-SV ca. 6 x 5 m. som er ført helt til højbund hvor en enkelt sten stadig ses. Til trods for højens ringe udstrækning og bevaringsstand bør den tinglyses, da den illustrativt indgår i den iøvrigt smukke og velbevaret højgruppe. Bevoksning: 1992: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links