set fra S
.
set fra Ø
.
set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250383
Sted- og lokalitetsnummer
180105-179
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 m høj, 28 m bred, foden overpløjet, siden står i en 1,5 m høj skrænt, der holdes nøgen af kreaturerne. Toppen fladt afgravet fra gammel tid i en 9 m bred flade. Lyngklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, noget kreaturnedtrådte sider, flad top (med GI-mærke). En del dyregrave i V-siden, alt (undtagen dyregravene) tilgroet, gl.skader. Stor og flot høj i agerskel. ***Ved genberejsning af JBA, d.4.9.1990*** 3,0 x 25,0 x 25,0 m. Gravhøj med flad top. Blåt korts angivelse af nordfod, der holdes nøgen af kreatur er stadig aktuel. Et elektrisk hegn går henover højfod, bør flyttes udenfor højfod (nordside). I nordvestsiden findes en gl. afsats med tre rævegrave, hvoraf mindst den ene er udvidet med spadestik. Halvdelen af højen er overgroet, ellers græsgroet i ager. Foto: 1-7-8 Bevoksning: 1987: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links