Oversigt - set fra nordøst.
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1713190
Sted- og lokalitetsnummer
140706-223
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 0,5 m høj og 6 m i diameter. 2.høj af 4 høje på række regnet fra vest. Flad top og 2 sten på østlige højside samt 1 sten på nordlige højtop. Udenfor højens nordside en kampesten tilhø- rende højen.

Undersøgelseshistorie

1989
Museal besigtigelse - Kulturhistorisk Museum Randers
1990
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJævn kuplet rundhøj ca. 6 m i diameter og 0,75 m høj. Langs højfoden og på siderne ses enkelte større sten. I højens top er en mindre forsænkning. Nord for højen er en 1 m stor sten. Beliggende i løvtræsbevoksning.
1990
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links