oversigt, set fra vest
.
oversigt, set fra SØ
.
gravhøj fra syd oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322570
Sted- og lokalitetsnummer
020607-107
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. Oval til rund gravhøj. 2 meter høj mod øst og flader ud med vest. Ca. 25 meter i øst/vestlig retning og 22 meter i nord/sydlig retning.

Undersøgelseshistorie

2014
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumGravhøj. Oval til rund gravhøj. 2 meter høj mod øst og flader ud med vest. Ca. 25 meter i øst/vestlig retning og 22 meter i nord/sydlig retning. Højen ligger i åben lærkebevoksning med 25 til 30 meter høje træer. På højen, der er dækket at et tæt krat, af urter opvækst af løvtræer samt brombær, står omkring 10 lærketræer. Mod øst sås de tilgroede huller efter et par nu fjernede vindfælder. Højen ligger i Aastrup Skov umiddelbart nord for Åkandevej, hvor der er opsat et informationskilt.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links