Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33262
Sted- og lokalitetsnummer
020604-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Alabasthøj", 1,5 x 12 m; indgravning fra SV til midten. Enkelte større træer og små graner.

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Alabasthøj", 1 1/2 x 12 m, Indgravning fra SV til Midten. Enkelte større Træer og smaa Graner.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontoralabasthøj, mål ca 1,5x12x12 m. Meget uregelmæssigt rundet og hvælvet med en indgravning fra SV til godt midten af højen, dybde nu til ca 0,4 m. SV for indgravningen en tilgroet jorddynge og sten i nærheden. Den ligger ca 2 m fra skovsti, 50 m fra skovvej og 450 m fra offentlig vej. Den ligger på en morænebakke med skråning ned mod V, N og Ø. Der ligger grene og noget kvas på højen. Bevoksning: 1982: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links