skrænten neden for FM set fra vandet
.
det næste træ der falder ud og ned
.
trampesti og slid på højens østlige side, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322017
Sted- og lokalitetsnummer
030110-91
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 14 m. Træbevokset omkring højfod. NØ-side afgra- vet af havet.

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,5 x 14 m. Træbevokset omkring Højfod. NØ Side afgravet af Havet.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor1,6 x 22,0 x 14,0 m. Stor høj beliggende helt ud til kystskrænt. Den NØ-lige side er afgravet af havet. I toppen af højen titter flere hånd- til hovedstore sten frem. Høje bøgetræer vokser omkring højen. ** Seværdighedsforklaring ** Den ene af 2 velbevarede høje, der ligger markant på kystskrænt ud mod Kalundborg Fjord. De ligger ved skovsti og ses tydeligt på afstand. De ville være egnede som udgangspunkt for formidling af Asnæs-skovens fortidsminder på en informationstavle. Sidstnævnte vil være et godt supplement til oldtidsudstillingen på Lerchenborg Gods. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links