Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300368
Sted- og lokalitetsnummer
190803-178
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,8 x 20 (øst-vest) x 30 m (nord-syd). I top tilgroet hulning og mod øst flad kløft, tilgroet, fra fod til top. I sydsiden flade, tilgroede afgrav- ninger. Ved sydøstfod åbnet et sandgravshul, der går ind i højen. Over det meste af højens vestside er åbnet en sandgrav, der er ved at hule ind under højen. (Sandtagningen lovedes standset af ejeren). Lynggroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 68' i Tv. 7' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.30 M. høj, Diam 20 M. Udgravet med et 3.50 M stort, dybt Hul, fra Øst fører en bred Grav ind mod Toppen. I Syd er foretaget Afgravning. Lynggroet i Ager.Svarer til Madsens nr. 114
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,8 x 20 (Ø-V) x 30 m (N-S). I top tilgroet hulning og mod Ø flad kløft, tilgroet, fra fod til top. I S-siden flade tilgroede afgravninger. Ved SØ fod åbnet et sandgravshul, der går ind i højen. Over det meste af højens V-side er åbnet en sandgrav, der er ved at hule ind under højen. (Sandgravningen skal standse). Lynggroet i ager. (Ejeren lovede at standse sandtagningen).
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links