Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211715
Sted- og lokalitetsnummer
141007-84
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 20 x 2 m. Fra SØ et gammelt brud ind mod centrum, Ø- og SØ-fod helt afpløjet til skrænt. (Pløjes stadig nærmere. Påtalt.) Græsgroet.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Atterup B, Koed S, Sønderhald H, Randers A. Den ligger paa samme Sandryg som de foregaaende og er græsgroet samt ubrudt. De her nævnte Høje ere bygte af Muld, og der sees ikke Steen ved nogen af dem.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 20 m bred, 2 m høj. Fra SØ et gammelt Brud ind mod Centrum, Ø- og SØ-Fod helt afpløjet ind til Skrænt. (Pløjes stadig nærmere! Paatalt!) Græsgroet. NB Besigtiges ved Opsætning af MPF.M. 1945
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med enkelte mindre egetræer, lidt gyvler og græs. Beliggende i udyrket areal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links