Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
330757
Sted- og lokalitetsnummer
190102-178
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca 1,5m høj og ca 12m i diameter m gl. plyndringshul i top.

Undersøgelseshistorie

2011
Museal rekognoscering - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet er ikke registreret / har intet fredningsnummer. Høj, ca. 1,5 m. høj og ca. 12 m. i diameter m. gl. plyndringshul i top. Området meget kuperet, kan være flere høje eller indlandsklitter.
2012
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerIndlandsklit, 1,50 cm høj, 10,5 metyer NS og 12,5 meter ØV. Klitten står me drimeligt stejle sider og har en 30 cm dyb fordybning i toppen, og fordybningen er 60 cm i diameter. Med et håndbor på 7 cm i diameter blev der boret 110 cm ned i sydsiden af toppen, der hvor toppen gik over i sydsiden, 3 meter nord for sydfoden. Fra top mod bund var lagfølgen følgende: Øverste 10 cm: gulbrunt muld/lyngtørv, herunder kom der et 15 cm tykt lag af blegsand. Resten bestod af gult sand med enkelte smalle gulbrune striber i, der tolkes som rester af gamle flyvesandsaflejringer. Der forekom ingen sten overhovedet i fylden, hvilket sammenholdt med de indartede lag leder hen imod en tolkning af anlægget som værende en indlandsklit. Området har ligget i hede på alle ortofotos fra 1945 og frem.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links