Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
330756
Sted- og lokalitetsnummer
190102-182
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca 1,75m høj og ca 13m i diameter.

Undersøgelseshistorie

2009
Museal rekognoscering - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet er ikke registreret / her intet fredningsnummer. Høj, ca 1,75m høj og ca 13m i diameter. Området meget kuperet, kan være flere høje eller indlandsklitter.
2012
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerIndlandsklit, 1,80 meter høj, 15 m N-S og 16 m Ø-V. Klitten har en pænt rundet overflade, og er lynklædt i et hedestykke i plantage. Ifølge ortofotos har stykket ligget i hede siden 1945. Den østlige højfod går over i 330758. Der blev med spade gravet et 75 cm dybt prøvehul i toppen af højen, 30x 30 cm bredt. Hullet var anbragt 7 meter øst for den vestlige højfod. Fra top mod bund udgjorde fylden: 12 cm lyngtørv, efterfulgt af 18 cm blegsand. Herunder var der 55 cm gult sand med vandrette sorte streger i - virkede som vindaflajret sand. I bunden af hullet blev der yderligere boret ned til 90 cm dybde, men fyldet var det samme. Sandet var hele vejen igennem fint sand uden nogen former for sten i. Anlægget tolkes på baggrund heraf som værende en indlandsklit.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links