Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
372119
Sted- og lokalitetsnummer
040301-72
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 20 m. Hullet overflade mod S og Ø. Kratbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Bagvænget" to Høje [sb.71-72] i tæt Krat, som hindrede al nærmere Undersøgelse og Opmaaling. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 1/2 x 20 m. Hullet Overflade mod S. og Ø. Kratbevokset i Skov.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Den er meget uregelmæssigt rundet med diffus fod, mål ca. 2,5 x 20 x 20 m med en ret stejl side mod N og hulninger mod SØ og SV, forholdsvis lille top uden sænkninger. Den er bevokset med ældre + yngre løvtræer, stikkelsbær- buskads, græs og brændenælder, i lund med forskellige løv- og grantræer + tæt underskov - vildtvoksende. Mod SV en større ældre mergelgrav. Den ligger højt i terræn, men skjult af bevoksning, ca. 50 m fra grusvej og 300 m fra landevej. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links