Oversigt - fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26278
Sted- og lokalitetsnummer
010109-24
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 m høj. Foden nærmest firkantet.Målene her: N:17 m, V:20 m, S:14 m, Ø:20 m. Sider og top noget afgavet, men altæsgroet med fyr.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. [sb.]23-24 ere paa Mlbdskt. benævnte Baunehøiene. No. [sb.] 23-26 kaldes af Befolkningen derimod Attis- eller Addishøiene. En vel bevaret Rundhøi, 10-11' høi, V.-Ø. 81' i Diameter. Bevoksning: 1989: Græs og Lyng
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 m høj. Foden nærmest firkantet. Maalene her: N:17 m, V:20 m, S:14 m, Ø:20 m. Sider og Top noget afgravet, men alt tilgroet. Græsgroet med Fyr.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn af "Atterhøje". Høj, som er ca. 4 m høj, 19,5 m (ø-v) x 18,5 (n-s). Nogenlunde velæbevaret, bortset fra at alle siderne er temmeligt stejle. På østsiden er der flere bare pletter med begyndende erosion. Toppen er flad og med en flad, ca. 1,5 x 1,5 stor sænkning. Den vestlige side af højen ligger helt op til skeldige. Bevokset med græs, lidt lyng og enkelte små hyld. Højene har været pløjet for nylig (fældning af fyr). Beliggende op ad skeldige i en lille gruppe af 4 høje. Højene er beliggende højt i terrænnet og særligt denne høj og højen 2627-7 ligger flot i landskabet. Fra toppen af højen er der et fint udsyn udover Ramløse bakker og Ellemosen mod vest, Arresø i sydvest og endnu en markant højgruppe i sydøst. Højene ligger i ager. Der er adgang til højen ad skeldiget ud til landevejen ca. 100 m øst for højene. ** Seværdighedsforklaring ** Flot, velbevaret høj, der sammen med de øvrige 3 nærtliggende høje danner en markant højgruppe i terrænnet. Fra højen er der en meget fin udsigt. En natur/ fortidsmindesti fører forbi højen. Bevoksning: 1989: Græs og Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links