Oversigt - fra NNV
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26279
Sted- og lokalitetsnummer
010109-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest. Lidt af midtpartiet bevaret i et markskel(jorddige). Højden ca. 2 m, længden 22 m (N-S), bredden ca. 3 m (Ø-V). Græsgroet med lidt fyr. (Høj, i skel til matr.12a,) NM: Fredningsværdig på gr. af sin beliggenhed i skel og som part af en højgruppe. Bør aldrig sløjfes uden undersøgelse.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid.....No. [sb.]23-26 kaldes af Befolkningen derimod Attis- eller Addishøiene. I Skjellet ligge 2 [sb.25-26] stærkt afgravede Høie,... Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1886
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. Lidt af Midtpartiet bevaret i et Markskel ( Jorddige ). Højden ca. 2 m, Længden 22 m (N-S), Bredden ca 3 m (Ø-V). Fredningsværdig paa Gr. af Beliggenhed i Skel og som Part af Højgruppe. Bør aldrig sløjfes uden Undersøgelse. Græsgroet med lidt Fyr.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn af "Attershøje". Midterste del af høj bevaret i skeldige. Højen er ca. 2,5 m høj målt fra vest. Højen er ca.22 m (n-s) x 3 m (ø-v). Højens nordlige og sydlige sider er udflydende, mens den østlige og vestlige side står stejle p.gr.a. afgravningen. Bevokset med græs og opvoksende krat (brombær,hyld). Beliggende i skeldige i lille gruppe af 4 høje. Der er adgang til højen langs skeldige ud til landevejen ca. 100 m øst for højene. Fra højen er der en fin udsigt udover Ramløse bakker og Ellemosen mod vest, Arresø mod sydvest og endnu en markant højgruppe mod sydøst. ** Seværdighedsforklaring ** Selve højen er kun en smal strimmel bevaret i skel. Den er dog markant og sammen med de øvrige høje et besøg værd. Der er flot udsigt fra højene, hvortil der er etableret offentlig adgang langs markskel. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links