1544 høj anlagt henover diget mod N. Set fra Ø.
.
1540 oversigt. Set fra SØ.
.
1539 oversigt. Set fra VSV.
.

Faktaboks

Kommune
Næstved Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3624197
Sted- og lokalitetsnummer
050702-187
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

2010
Museal besigtigelse - KulturstyrelsenHøjen er formentlig ikke fra oldtiden,men en såkaldt prydhøj, som dog godt kan være anlagt oven på en gravhøj.
2016
Museal besigtigelse - Museum SydøstdanmarkRundhøj eller jord samlet til mile. Bredde 30 m øst-vest, 23 m nord-syd. Højde ca. 4 m. Formen er konisk, men ikke symmetrisk og siderne er mere stejle på den nordlige halvdel end den sydlige. Toppen er flad og ca. 3,5 m på tværs. Et keramikskår af østersø-type fandtes på toppen (KNV 431). Af flint observeredes på overfladen frostsprængninger men ingen afslag. Stykker af tagtegl og marksten i højfod i syd. Højen/milen må stratigrafisk set være yngre end det beskyttede stendige D00.067.679 som den er anlagt henover og findes nord for højen. Stendiget kan antages at være anlagt efter 1876 og før 1899, idet der ikke markeret et dige/skel på Original 2 kortet mens der er markeret et dige på det høje målebordsblad. Ifølge lokale oplysninger skulle højen stamme fra opgravet materiale fra anlæggelse af damme omkring Bavelse hovedgård. Der er markeret damme ved gården på Original 1 og 2 kort. Store løvtræer på hele højen og delvist bunddække.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links