Faktaboks

Kommune
Frederiksberg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31301
Sted- og lokalitetsnummer
020306-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Til matr. nr.: 9a (Gl. Bellahøj) Anselig træbevokset høj med sneglegang, 3,5 x 18 m; 5 m bred topflade

Undersøgelseshistorie

1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig træbevokset høj med sneglegang, 3 1/2 x 18 m, 5 m bred topflade.
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVelholdt. Sneglegangen (og tidligere sete skader ved knallertkørsel) tilfyldt. Dimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Omsat med ståltrådshegn på træpæle og forsynest med aflåst låge. Ulovligt, men yderst hensigtsmæssigt på grund af beliggenheden nær tæt befolket kvarter, hvor knallertkørsel på højene tidligere har været en yndet sport med deraf følgende slidskader. Bevokset med 2 store bøge, en mindre på toppen og en større ve SØ-fod. Herudover græsdækket. Beliggende i velholdt, åben park med store græsplæner, hvorpå spredte gamle bøge. Grusbelagte stier. Nogenlunde gode parkeringsmuligheder for biler N for parken. For busser endvidere på restaurantens parkeringsplads. 29.3.89. Lågen ikke mere aflåst. Raftehegnet sandsynligvis lovligt, jfr. F.N.'s kendelse af 12.5.1972 + notat af SEA. ** Seværdighedsforklaring ** Som gruppe betragtet er 3130:1-3 særdeles seværdige, og beliggenheden i velholdt park, hvorfra vidt udsyn over København, tæller på plus-siden. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1989
Museal besigtigelse - Københavns Museum
1989
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTræbevokset høj med dyrehegn langs fod. Fredningssten in situ.
1989
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet, men er ikke længere indhegnet. Tæt bevokset med brændenælder og brombær, ingen træer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links