4570, oversigt set fra V
.
4569, oversigt set fra N
.
4568, oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1811143
Sted- og lokalitetsnummer
130802-57
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 2800 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 1811:143 Rundhøj. 11 m i diameter, 1 m høj.

Undersøgelseshistorie

2011
Museal rekognoscering - Holstebro MuseumMindre, men uforstyrret gravhøj i plantage. Bør fredes.
2012
Museal besigtigelse - Holstebro MuseumDer er tale om en mindre gravhøj, som 1 m høj og ca. 11 m i diameter. Højens top er let flad og urørt med lidt udflydende sider. Højen kan ses på reliefkortet, men er ikke optegnet på de høje målebordsblade. Højen ligger i skov og er klædt i bregner med få træer på toppen.
2018
Museal besigtigelse - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro KommuneDer er tale om en mindre gravhøj, som 1 m høj og ca. 11 m i diameter. Højens top er let flad og urørt med lidt udflydende sider. Højen kan ses på reliefkortet, men er ikke optegnet på de høje målebordsblade. Højen ligger i skov og er klædt i bregner med få træer på toppen.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links