Faktaboks

Kommune
Køge Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35286
Sted- og lokalitetsnummer
050104-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj i Billesborg Indelukke ca. 2 x 30 m. Stærkt gennemrodet af rævegrave. Bev. med unge bøgetræer.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn af de anseligste Høie i denne Gruppe [sb.27-33], Formen er nu meget uregelmæssig, og hele Høien har lidt saa meget ved Gravning efter Grævlingen, at den oprindelige Størrelse ikke kan angives. Omtrent 30 Alen fra [sb] Nr. 33. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, i Billesborg Indelukke, ca. 2 x 30 m. Stærkt gennemrodet af rævegrave. Bev. med unge Bøge.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBillesborg Indelukke. Høj, toppen nærmest flad. Hele højen er meget ujævn (udgravt i gammel tid?). Der er huller og fordybninger overalt. Desuden en rævegrav. En ca 0,3 m dyb fure fører op over toppen fra NØ (gammel sti?). Noget kvas er henlagt på højen. Højene 3528:2-7 udgør nærmest en højgruppe. Ca 700-800 m fra P-plads og offentlig vej. Ikke fotograferet p.g.a. dårligt lys. . Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Museal restaurering - KulturstyrelsenMuseal retablering

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links