sf SØ
.
sf NØ
.
sf NV
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28044
Sted- og lokalitetsnummer
180607-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 19 m. Lyng og græs i ager. Fod firkantet afpløjet. Ældre gravninger i top.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,0 x 17,0 x 14,0 m. Ujævn fordybning i top, meget ujævne sider med fordybninger. Mod N nogle flade sænkninger uden vegetation, kreaturskader. Der pløjes for tæt mod alle sider. Ejeren har lovet at hegne og at vende jorden ind mod højfoden, når han pløjer omkring højen igen. Den for tætte pløjning, hævdede han, var sket i hans forgængers tid (nuv. ejer kun haft gården i ca. 10 år). Ved genbesigtigelse 26.10.81: Stykket ligger stadig hen i græs. Der har ikke været pløjet siden berejsningen i '80. Hegn opsat omkring højen. Ejeren lovede atter, at han ville vende furen mod højfoden, når han skulle pløje igen. Bevoksning: 1980: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links