Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
231731
Sted- og lokalitetsnummer
140501-112
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 11 m i diameter, 0,5 m høj.

Undersøgelseshistorie

1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØ. for "Bisgyde Høj". Overpløjet høj.
2007
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøj. Lidt langstrakt i retningen øst-vest med en rende på tværs nord-syd gennem højen. Måler 7 m. nord-syd og 11 m. øst-vest. Ca. ½ m. høj. Noget ujævn og forgravet overflade. Flere sten ses. Bevokset med græs, tjørn og lidt krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links