6510 oversigt. Set fra NNV.
.
Skitse, detalje
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Næstved Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
382419
Sted- og lokalitetsnummer
040501-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 13/2 1907 W.C.A. baron von Plessen, besidder af Saltø Fideikommisgods. Afmærkn.: MS 1933, Thorvildsen Høj, 3,25 x 29 m. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 29 Meter i Tværmaal, 3 1/4 M høi. Opad Skraaningen andre gamle Rævegrave. Alle [sb.1-5] bevoxede med Bøgetræer og danner en Gruppe. Bevoksning: 1981: Græs og Løvtræer
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3.25 x 29 m. Træbevokset i Skov.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj. Mange ældre og nyere forgravninger i forbindelse med rævegange. På vestsiden 3 menneskeskabte nedgravninger - efter rævegang. Bør tildækkes. Et par ikke aktive rævegange bør jævnes med den udrømmede jord. Højen opbygget af stærkt sandet, lerfrit materiale. I de vegetationsfrie flader på højen ses det, at højfylden er rig på tildannet flint. Mod NØ større opbrækning p.g.a. rodvæltet træ. Der er plantet graner indtil og flere steder op på højfoden. Træerne på højfoden bør fjernes, men de øvrige kan få lov til at blive, da de p.g.a. afkvistning (pyntegran) er ret lysåbne og af begrænset højde. 16/9-86. Genbesigtiget. En halv snes ædelgraner (ca 5 cm tykke) på højfod skal væk straks. Øvrige plantede graneer inden for 5-m-zone kan evt. blive. Kvas på høj bør fjernes. Kunstig rævegrav anlagt inden for højfoden i syd- og sydøstsiden af højen. De nederste par meter af højsiden her er omgravet siden sidste løvfald. I hver ende af de forgravede områder (med en indbyrdes afstand af ca. 17 meter) ses enden af et cementrør. To steder på øvre del af højside (hhv. mod NØ og N) ses nye forgravninger ("for at hente ræven"). Foto af rør i S (1-3), SØ (4-6) forgravninger i NØ (7-8) og N (9-11). Mål: 3,9x30x27 m. Bevoksning: 1981: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFM-sten i højside i NØ. Grævlinggrave i store dele af højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links