Foto, detalje
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
290934
Sted- og lokalitetsnummer
170808-68
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, ca. 18 x 1,5 m, med et gl. vejspor tværs gennem højen, jvf. rapport fra Tilsynet.

Undersøgelseshistorie

2008
Museal rekognoscering - Sydvestjyske MuseerMulig gravhøj, ca. 1½ m høj og ca. 18 m i diameter i nåletræsplantage. Højen er delt i en større nordlig og en mindre sydlig del, muligvis af en gammel øst-vesthående mark-, eller skovvej. GPS'en nægtede at måle, hvorfor højen er omtrentligt afsat som punkt. Skal/bør tinglyses / om tinglyses Fortidsmindet er ikke registreret / har intet fredningsnummerTydelig på reliefkort.
2012
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerHøj, 160 cm høj, 27,5 meter NS og 20,5 meter ØV. Højen har en 120 cm dyb øst-vestgående rende på den sydlige del af højen, beliggende 6 meter nord for den sydlige højfod. Renden er 5 meter bred i toppen og 2 meter i bunden og tolkes som en gammel hulvej, der skærer sig ned i højen. Højfoden er let udfladet. Højen er tilplantet med gran i plantage i en ældre plantning. Ifølge ortofoto lå området i hede i 1945, og i 1972-73 ligger den i skov. Det er ikke muligt at se noget på de mellemliggende ortofotoserier jeg har adgang til, men at dømme efter træernes størrelse har området været tilplantet siden 1950'erne eller 60'erne.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links