Faktaboks

Kommune
Dragør Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32311
Sted- og lokalitetsnummer
020301-24
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dekl. tingl.: 31. marts 1978 "Blushøj" kunstigt opkastet høj fra nyere tid til blusning. Flad høj med diameter på 38 m. Højde 1,75 m. Topfladens diameter ca. 12 m. Topfladen afgrænset af et rækværk af grove rafter. Højens vestlige del bortgravet ved anlæggelse af sti. Den afgravede højside stensat. En nord-syd gående sti, der på ydersiden deler sig i to grene, er ført over højen. Be- liggende i et lille anlæg og bevokset med enkelte større træer.

Undersøgelseshistorie

1977
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 25-30 x 2,5-3 m gravhøj ? [[(sandsynligvis delvis kunstig opkastet banke til "blusning" i middelalderen)]]. [[Er en Gravhøj, form. Bronzealder. F.M.]].
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Rækværk i snublehøjede på højtop delvist ødelagt, da de lodrette bærestolper er rådne, og de vandrette overliggere derfor nedfaldne. Bør restaureres eller fjernes helt. Græsklædt uden træer. En stærkt trafikeret sti i N-S henover højtoppen. Beliggende i rest af bøgeskov, væsentligst af unge og halvgamle træer. Asfaltvej mellem anlægget og villabebyggelse i Ø. Herpå parkeringsmulighed. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig. Parkeringsmulighed på asfaltvej. Bevoksning: 1988: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet, dog intet rækværk.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links