Oversigtsfoto set mod NV
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240933
Sted- og lokalitetsnummer
130305-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Boelshøj". Nordlige halvdel helt ryddet. C-højen tinglyst 1991 med følgende tekst: **************************************** Højrest, 2,2 x 11 x 8 m, udgørende den sydlige omtrentlige trediedel af den oprindelige høj. Grundplan af form som et segment, hvis vestlige spids er bortgravet.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, c. 8 F. høi, større Gravninger ved Foden og i Overdelen, dog væsentlig uforstyrret. Bevoksning: 1989: Løvtræer
1926
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBoelshøj. Meget udgravet.
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBoelshøj. Nordlige Halvdel helt ryddet.
1937
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2409:33, Status: C
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj. Højrest bestående af (skønsmæssigt) sydlige trediedel af den oprindelige høj, der antagelig har været ca. 16 m i diameter. Den eksisterende rest har form af et segment (11 m langt), hvis vestlige spids er bortgravet i ældre tid, således at højresten oprindelig har været 14-15 m lang. Højresten i sig selv er dog tilsyneladende ubeskadiget og rummer med sin ikke uvæsentlige højde et betydeligt højvolumen, der kan indeholde sekundærgrave. Tinglyses. Bevoksning: 1989: Løvtræer
1991
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1991
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er bevokset med et meget stort bøgetræ mod syd. Træet hælder en del. Derudover lav bevoksning på og omkring højen i form af krat, brændenælder mm. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, et enkelt egetræ på sydsiden samt buskads. Er synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links