Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322673
Sted- og lokalitetsnummer
020603-63
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: Borrevejle skov, umatrikuleret. En gravhøj, 1,75 x 18 m med noget udflydende konturer. En større sten ses ved foden mod SØ. Græsklædt med 5 større bøgetræer, i skov.

Undersøgelseshistorie

1968
Planering ved byggeri/anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1969
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1969
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn gravhøj, 1,75 x 18 m. med noget udflydende konturer. En større sten ses ved foden mod SØ. Græsklædt med 5 større bøgetræer, i skov.
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj mål ca 1,8x18x18 m. Der vokser større bøgetræer på den og der er en større sten ved højfod mod SØ. Højen ligger nu på et lille trekantet stykke, helt omgivet af nye (lande-, motorvej og frakørsel fra motorvej) - afstand ca 10-20 m til vejene. Dette areal er bevokset med mindre, tætte løvtræer og buske. Ligger ret højt på morænebakke ved skråning ned til Roskilde Fjord, tidligere en bæk N for højen. Bevoksning: 1982: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links