Oversigt 2 - Set fra NØ
.
Oversigt 1 - Set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Hillerød Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
272732
Sted- og lokalitetsnummer
010504-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2727-27, 32. Høj 2 x 26 m. Virker lidt udjævnet. Toppen affladet. Græs- og lynggroet i udyrket græsstykke.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Bredhøi", afgraven og overpløiet. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Bredhøj" 2 x 26 m.. Virker lidt udjævnet. Toppen affladet. Græs-lynggroet i udyrket Græsstykke.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Bevokset med lave, knudrede ege ved fod og et par unge ege på topfladen. Iøvrigt græsklædt. Beliggende på bakketop i udyrket areal af karakter som overdrev på vej til at springe i skov. Pæn afstand fra højen til dyrkede arealer i N, Ø og S. ** Seværdighedsforklaring ** Sammen med 2727:26-31 en særdeles seværdig højgruppe, hvoraf denne dog er den mindst seværdige som enkelthøj betragtet. Formentlig offentlig adgang via det det udyrkede (naturfredede?) areal. Ikke synlig fra offentlig vej. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links