oversigt, set fra SV
.
oversigt, set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
29222
Sted- og lokalitetsnummer
030403-83
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerl.: Ordrup og Kaarup. Dekl. tingl.: 19/11 1928 Kammerherre, Hofjægermester G.F de Falsen Lensbaron Zytphen-Adeler til Dragsholm. Høj, "Brokkenhøj", 3m h, 21 m br i Ø-V, 18 m br. i N-S. Side afgravet mod SØ. Enkelte randsten. Græskl. med buske i uop- dyrket ager.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Brokkenhøj" er en anselig meget stenfyldt Høj ude paa Næsset. Bevoksning: 1983: Græs og Nålekrat/-træer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Brokkenhøj", 3 m. h., 21 m. br. i Ø.-V., 18 m. br. i N.-S. Lidt afgravet mod SØ. Enkelte Randsten. Græsklædt med Buske i uopdyrket Ager. Sag om planlagte forstyrrelser af Værnemagten, se journr.803/44.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor kuplet høj, 4,3 x 22 x 18 m, der er lidt afgravet mod syd og sydøst. Fra højsiden titter flere håndstore sten frem. Enkelte randsten mod syd. På toppen ses firkantet betonmærke 20 cm over højens overflade. I toppen af pælen indridset et +. På siden står AP/(m). Højen er nyplejet, en del af det afskårne krat ligger endnu på højens sider mod NV og ved østlige højfod. Bør genbesigtiges for at kontrollere om det er væk. Ca. 5 m nord for højfoden ses ved vejkanten transformator 2283/11 - disp.? ** Seværdighedsforklaring ** Højen er seværdig. Fra dens top er der udsigt til både Sejrøbugten og Isefjord. Den ligger i sommerhusområde. Bevoksning: 1983: Græs og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links