Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27277
Sted- og lokalitetsnummer
010503-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2727-5, 4, 6, 7. Høj, "Buskhøj" 3,5 x 18 m. Afgravet ved foden. Kratbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn smukt hvælvet Høi, 11' høi, Diameter 68', Omkreds 185'. Paa den østlige Side voxer en stor Tjørn. Ved Foden er den afgraven, navnlig imod Nord og Nordøst. Bevoksning: 1988: Græs
1887
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Buskhøj", 3,5 x 18 m.. Afgravet ved Foden. Kratbevokset i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Nyligt saneret for skænmmende krat, men finish mengler. Størsteparten af overfladen endnu ubevokset efgter sanering, resten bevokset med græs. Løvbuskvæksterne dog på vej frem igen, især på S-side. Iøvrigt mange stubbe efter kratagtige vækster. Tilsyneladende er en del af det afskårne afbrændt på selve højsiderne. En stor mængde kvas ligger dog endnu tilbage. På toppen er samlet henved en trillebørfuld indtil hovedstore sten. Hertil nogle stykker på siderne samt en stenholdig jorddynge henlagt ca. 15 m SV for højfod. Saneringen bør færdiggøres ved fjernelse af resterende kvas, nybeskæring af de nye buskvækster og fjernelse af stenene. 4.4.89. Væk. Øvrige sten er for bagatelagtige at påtale. M.B. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig, men indgående i gruppen 2727:4-7. Ikke offentligt tilgængelig, men fuldt synlig fra bakketoppen, hvorpå 2727:4-5. Parkeringsmulighed i nogen afstand i NØ. Bevoksning: 1988: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links