Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282695
Sted- og lokalitetsnummer
010201-246
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca 2,5 x 15 m. Noget afgravet i siderne. I toppen ses stør- re sten. Tæt bevokset med træer og krat i skov.

Undersøgelseshistorie

1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 2,5 x 15 m, noget afgravet i Siderne. I Toppen ses større Sten. Tæt bevokset med Træer og Krat i Skov.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjden vistnok overvurderet på blå kort, men tydeligt markeret højfod mangler. Becker har målt ud fra omgivende terræn, men højen ligger vistnok på en ganske lav sokkel. Tæt overgroet med lave, knudrede løvtræer med underskov af løvbuske. Bunden for det meste ubevokset, men pletvist græs, mest fladedækkende på toppen. Beliggende i lav og ret tæt strandskov af især løvtræer mellem strandeng i V og militært skydeterræn i Ø og N og umiddelbart op til skovens nordgrænse mod det græsklædte skydeterræn. Ved Ø-foden ses en rektangulær, fladbundet nedgravning, 2x1 m stor og 1/2 m dyb, og spredt i (denne del af) skoven flere tilsvarende. Formentlig en-mands-skyttehuller. De er dog delvist tilgroede og derfor ikke helt nygravede. Mål: 2x16x15 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig, da beliggende på militært område, iøvrigt med en del sprængstykker af granater. Bevoksning: 1989: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links