Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282696
Sted- og lokalitetsnummer
010201-248
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 10 m. I toppen ses en større sten og ved foden mod V. ligeledes en sten. Beskadiget af rævegrave. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtids.ø. f. frg. [sb.247] en mindre til dels lyng- dels kratbevoxet høj, der såvidt vides aldrig har været udgravet. Tidligere skulle randstene have været synlige. Bevoksning: 1990: Græs og Løvtræer
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 x 10 m. I Toppen ses en større Sten og ved Foden mod V ligeledes en Sten. Beskadiget af Rævegrav. Træbevokset i Skov.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav høj. Blåt korts dimensioner en smule overvurderede. En liggende, delvist jorddækket sten på top, formentlig væltet bauta. En favnstor sten ved NV-fod og en tilsvarende tæt uden for højen. Bevokset med halvgamle, knudrede løvtræer på top og sider. Iøvrigt græsklædt. Gennemtrukket af dybe rævegrave overalt, mest på S-siden. Beliggende i lavstammet, tæt løvskov med dominans af birk, tæt ved dennes østskel. Fejlafsat på fredningskort. Er entydigt den næstnordligste i gruppen 2826-96-101. Denne er på fredningskort benævnt -97. På sb-kort er den næstnordligste korrekt betegnet sb. 248. Ikke mulig at kortfæste visuelt med tilstrækkelig sikkerhed. Indmålt instrumentalt af NCCl. 24/07 1990. Mål: 1x9x9 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderlig seværdig. Ikke offentligt tilgængelig og ikke synlig fra offentligt tilgængeligt areal. Bevoksning: 1990: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links