9331 oversigt fra nord
.
9327 oversigt fra ø
.
9328 oversigt fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292680
Sted- og lokalitetsnummer
010201-259
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 0,8 x 18 m. Østlig højfod beskåret af skrænt til skydebaneanlæg. Græsklædt i åbent område.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid8-12) [sb.259-263] ere alle nedpløjede, de fleste have været omsatte med sten. Om fund i dem vides intet.
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumFortidsmindet fremstod som en lav højning 20 meter i diameter og ca. 1 meter høj. Højens østlige del - mellem 5 og 7 meter - er fjernet formentlig ved anlæggelse af nedgravet vej og trækbane til bevægelige skydemål. Højen ligger på et sandet plateau nær kystskrænten i et militært øvelses terræn. Bevoksningen består af høje græsarter samt mod vest og øst også gyvel og tjørn. Der kunne ikke ved besigtigelsen konstateres skader på højen, men der fandtes en del ammunition, detoneret og ikke detoneret, i området. Højen er ikke markeret af militæret.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links