oversigt fra øst 9538
.
oversigt fra nord 95367
.
oversigt fra vest 9535
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2826116
Sted- og lokalitetsnummer
010201-254
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 13 m i diameter og ca. 1 meter høj. Den nordlige halvdel af højen er bortgravet formentlig i forbindelse med grus/sandtagning. Den godt 2 meter dybe nedgravningen har efterladt en kant af højen mod øst og vest.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid3-4) [sb.254-255] tvende nedpløjede høje, s. f. frg. [sb.253] tomterne ere endnu kendelige.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumFortidsmindet fremstod som en lav rund højning godt 13 diameter og ca. 1 meter høj. Den nordlige halvdel af højen er bortgravet formentlig i forbindelse med grus/sandtagning. Den godt 2 meter dybe nedgravningen har efterladt en kant af højen mod øst og vest. En enkelt større sten sås den nordvendt afgravede højside. Højen ligger i en lille bevoksning bestående af lave løvtræer (bl.a. eg) og er i øvrigt bevokset med græs på et sandet plateau nær kystskrænten i et militært øvelsesterræn. Højen ligger ud til en nedgravet vej og en trækbane til bevægelige skydemål.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links