9537 oversigt fra øst
.
9536 oversigt fra nord
.
9335 oversigt fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2826118
Sted- og lokalitetsnummer
010201-257
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 22 meter i diameter og ca. 1,2 meter høj. Højens østlige del – omkring 5 og 7 meter - er fjernet.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid6) [sb.257] som alle de følg. [sb.258-263] i række n.s. med nr. 3-4 [sb.254-255]. - Højen er helt nedpløjet. Randstene kunne endnu ses.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumFortidsmindet fremstod som en lav højning 20 -22 meter i diameter og ca. 1,2 meter høj. Højens østlige del – omkring 5 og 7 meter - er fjernet formentlig ved anlæggelse af nedgravet vej og trækbane til bevægelige skydemål. Højen ligger på et sandet plateau nær kystskrænten i et militært øvelses terræn. Bevoksningen består af høje græsarter, på den østlige skrænt mod vej står et par mindre træer. Der kunne ikke ved besigtigelsen konstateres skader på højen, men det høje græs kan skjule ældre nu tilgroede kørespor. Der fandtes ammunition, detoneret og ikke detoneret, i området, ligesom der sås brændt ved spredt på højen. Højen er markeret af militæret, markering pæle bør flyttes i henhold til højen udstrækning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links