Degnenshøj set fra nordvest
.
Degnenshøj set fra øst
.
Degnenshøj set fra sydvest
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
371714
Sted- og lokalitetsnummer
090613-41
Anlæg
Rundhøj, Udateret (dateret 3950 f.Kr. - 2013 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ”Degnens Høj”. Prydhøj med sneglegang. Opført 1822-34. 10 m i diameter, 4 m høj.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAnlæg afventer klassifikation
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fortidsmindet mangler beskrivelse
2016
Museal besigtigelse - Odense Bys MuseerMindesmærke, ”Degnenshøj”. Højen blev skabt af den lokale degn i årene fra 1822 og 1834, Mads Hansen. Han fik skoleeleverne til at knokle med sten, jord og grus og altså skabe det ejendommelige bygningsværk, der nærmest kan beskrives som en sneglehusformet høj med ydre stenbeklædning og brolagt sti rundt om højen til toppen. Mindesmærket har en diameter på ca. 10 meter ved foden og en højde på omtrent 4 meter. På højens flade top ses en smuk gammel elm. Omkring træet er konstrueret en bænk og fra højen er et vidt udsyn til både Lillebæltsbroen og Lindø. Mindesmærket er placeret tæt på sportspladsen i byens sydlige udkant på kanten af dyrket mark. Fortidsmindet er skiltet, og der kan parkeres ved sportspladsen.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links