oversigt, set fra nord
.
savede ender, set fra vest
.
oversigt, set fra SSØ
.

Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31257
Sted- og lokalitetsnummer
030302-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 15 m. Træbevokset. NMI: 2,5 x 15 m

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 1/2 x 15 m, træbevokset.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højen måler 1,5 x 15 m med en lidt diffus fod. Højen er nogenlunde jævnt hvælvet og bevokset med ældre løvtræer især eg, nu er der fornylig blevet fældet flere træer på højen, og der ligger noget kras. Der ses enkelte stentoppe (hovedstore og større). Omtrent 5 m fra højfod mod NV er der gravet en fordybning (ældre dato), der nu er ved at blive fyldt op med kras. Fordybningen måler ca.10 x 10 x 1,3 m dyb (lidt uregelmæssig form) Højen ligger ca. 50 m Ø fra skovvej, næsten dækket af underskov og vanskelig at få øje på. Kunne ved pleje blive *** Ejer m.m. 3125-1 ** Seværdighedsforklaring ** Ret velbevaret høj, i skov med mange høje. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links