højen set fra vest
.
højen set fra nordøst
.
højne set fra sydøst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
42124
Sted- og lokalitetsnummer
230101-45
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: grundbog Dyndved, (bd.I, bl.46, krtbl.Stolbro 2, prcl.32, art.59) Høj, 2,5 x 30 m. Flade afgravninger i top og sider. Bevokset med træer, i skov.

Undersøgelseshistorie

1864
Privat udgravning - Museet på Sønderborg SlotUdgravning af højen ved danske officerer iflg. J. Raben.
1920
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTo Rundhøje [sb.44-45], sammenbyggede, saaledes, at de er forbundne ved en lavere Saddel, beliggende NNØ-SSV for hinanden. Den søndre Høj [sb.45] er af omtrent samme Dimensioner, og har et mindre, rundt, neppe 1 m dybt Udgravningshul i Toppen. Den tætte Bevoksning gør nøjagtigere Angivelse umulig. Højene ligger i Ungskov, begge, især den søndre, tæt tilgroede med Krat og unge Træer.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 30 m. Flade afgravninger i top og sider. Bevokset med træer i skov.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg SlotRundhøj (rød) et ødelagt dyssekammer. Danske officerer hat 1864 udgravet højen.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBredden overdrevet: Højst 25 m., men som 4212:3 vanskelig at bedømme i den tætte bevoksning. Måske udgør de to høje én langhøj med en sænkning. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, beplantningsskader. Bevoksning: Træer, krat. Omgivelser: Skov. Foto: S/H og F 06.32.
1985
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links