Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32241
Sted- og lokalitetsnummer
030307-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ebbehøj, 2 x 19 m. Sænkninger i midten og i nord. På syd- siden sti toppen.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Jordhøj, "Ebhøj" eller "Ebbeshøj" kaldet, beliggende paa en høj Banke. Den er 58' i Diam., 7' høj. I Midten og mod Nord er Sænkninger, en gammel Sti synlig paa sydlig Side. Pløjet tæt ind ved Foden. Bevoksning: 1983: Løvkrat
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Ebbehøj", 2 x 19 m., Sænkninger i Midten og i Nord, paa Sydsiden Sti til Toppen.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEbbehøj. Rund og hvælvet 2,5 x 18 x 18 m. (lidt højere end tidligere beskrevet). Siderne forneden er ret regelmæssigt rundet, hvorimod højens øvre del er noget uregelmæssig efter ældre gravninger. Jeg har kun set en lille del af toppen og N-siden, da den ellers var helt tilgroet med buskads. Ingen sti til toppen mere. Der var i toppen et geod. punkt, hvor der var en plade til fotoopmåling. En større rævegrav i højens N-side i toppen. Den ligger ca. 70 m. fra landevej ret højt i terræn nær skråning ned mod V og N. Nær lavt skeldige. ** Seværdighedsforklaring ** Stor, helt tilgroet høj højt i terræn. Bevoksning: 1983: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links