Oversigt, set fra N
.
Oversigt, set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
513340
Sted- og lokalitetsnummer
060104-325
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,9 x 14 m. Toppen affladet. I ager.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 0,9 x 14 m i ager. Affladet top men ellers pæn høj. Der pløjes i en firkant nns-ssø omkring højen. I s og n siden tangeres højfoden, i ø og v er der en frizone på 1-2 m. Højen er noget ujævn i omkreds, den er restaureret for omkr. 40 år siden af nuværende ejers far. Endnu spor af lidt afgravning i sv og på n-siden. Beplantet iforb. med restaurering, mange bøg, enkelte kirsebær, røn, eg, hyld og hassel. Begyndende opvækst af ung eg, især på midten af højen. Trods de mange træerv fremtræder højen åben og græsklædt. Lidt marksten henligger på n-siden af højen. Ejer: Knud Olsen Bregneshavevej 15 Klemmensker 3700 Rønne tlf: 03-963121 Matr.70 d Ikke tidligere registreret i sb. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterLokaliteten mgl. data.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links