Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
38078
Sted- og lokalitetsnummer
200402-53
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Hjartbro, art.nr.80, bd.II, bl.39, kortbl.9, prcl.137/51. Høj, "Engelhøj", 3,5 x 27 (Ø-V) x 30 m (N-S). Siden mod V, Ø og S er en del afgravet og mod syd findes desuden større hulning i siden. Afgravning ved foden hele vejen rundt. Alle beskadigelser tilgroet. Bevokset med lyng og græs, i ager.

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3.50 M. høj, Diam c 30 M. Øst for Toppen ses en stor, nu lynggroet Beskadigelse, der dog ikke naar ind til Midten. I Toppen og syd for den flere flade Sænkninger. Mod Vest en Række Kartoffelkuler ved Foden, der er overpløjet, ogsaa mod Nord og Syd er Foden overpløjet, mod Øst en Del afgravet men Beskadigelsen lynggroet. Lynggroet i Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Engelhøj", 3.5 x 27 (ø-v) x 30 m (N-s). Siden mod vest,øst og syd er en del afgravet, og mod syd findes desuden større hulning i siden. Afgravning ved foden hele vejen rundt. Alle beskadigelser tilgroet. Bevokset med lyng og græs i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links