oversigt, set fra ØNØ
.
oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322580
Sted- og lokalitetsnummer
020611-215
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 8 m i diameter, 1 m høj.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal berejsning - Roskilde MuseumI den vestlige del af Enghave Skov, på kanten af vestvendt skråning og syd og øst for skovvej, ligger to gravhøje med 6 m mellemrum. Den nordvestligste måler 1 meter i højden og har en diameter på 8 meter. Højen var ved tilsynet plaget af høj bevoksning i form af hindbær og brændenælder. Bør tilses uden vegetation. Tekst fra tidligere besigtigelse angiver at højfoden er ødelagt mod sydøst samt at der ses enkelte store sten ved randen. Dette kunne ikke erkendes ved besigtigelsen.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links