oversigt, set fra NØ
.
oversigt, set fra SØ
.
oversigt, set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282465
Sted- og lokalitetsnummer
030410-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest "Eskemosehøj" 2,25 x 12 m. Det meste af højen bort- gravet, kun en midterknold står tilbage. I den ses en del store sten. I følge ejeren har Johs. Glob gravet i højen, men ingen ting fundet. Da ejeren gerne ser højen bevaret og da denne ligger smukt og højt, kan den trods de alvorlige beskadigelser fredes. Græsgroet i ager mod have.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMod Ø. ligger "Eskemosehøj", anselig, men meget beskadiget. Bevoksning: 1983: Løvkrat
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest "Eskemosehøj" 2,25 x 12 m. Det meste af Højen bortgravet, kun en Midterknold staar tilbage. - I den ses en Del store Sten. I Følge Ejeren har Johs. Glob gravet i Højen, men ingenting fundet. - Da Ejeren gerne ser Højen bevaret og da denne ligger smukt og højt, kan den trods de alvorlige Beskadigelser fredes. Græsgroet i Ager mod Have.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Eskemosehøj", højrest. 2,5 x 12 m. Højrest med stejle sider, hvori ses en del store sten. Der pløjes for tæt på sydsiden. Marken ejes af Erik Vogt, Slettermosegård. Forvalteren (?) var ny, lovede at holde bedre afstand. Bevoksning: 1983: Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links