Faktaboks

Kommune
Hørsholm Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
28309
Sted- og lokalitetsnummer
010410-58
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 16/5 1918 (Naturfredning) En stor, fuldstændig omdannet høj, "Ewaldshøj", med snegle- gang. På toppen mindestøtte for Johannes Ewald.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa Marken Matrno. 3a, bag Runstedkro ligge 4 Høie [sb.55-58] I den lille Lund: Ewald's Høi ligger ]Vest-Nordvest[ [[ØstNordøst]] for No. 3 [sb.57], den er i den Grad omdannet, at dens gamle Dimensioner ikke kunne opgives. Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn stor, fuldstændig omdannet Høj, "Ewaldshøj", med Sneglegang. Paa Toppen Mindestøtte for Johannes Ewald. [Jvf. j.nr.616/26].
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenbrolagt topflade, 8 m. i tværmål, med mindestøtte for Johs. Ewald. Hertil fra højfod en stenbrolagt sneglegang med udvendigt metalrækværk i snublehøjde. Siderne nederst delvist stenklædte. Bevokset med spredte, gamle bøgetræer på sider og ved fod. På V- og N-side en del bøgepur og løvbuske. Græsdækket på S-siden næsten afslidt. Beliggende i offentligt anlæg med spredte bøgetræer i græsplæne, gennemkrydset af grusstier, omgivet af asfaltveje i Ø og S og private haver i V og N. Raftehegn mod naboparcel i N tæt på eller hen over højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Helt ødelagt som høj betragtet. Offentligt tilgængelig. Parkeringsmulighed på havnen overfor i Ø. Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links