Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292615
Sted- og lokalitetsnummer
010201-149
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 26 m. Fra top ned ad vestre side findes en til- groet, indtil 1 m dyb kløft. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtidpå Lindebakken, den østligste og anseligste [sb.149] er 113 skridt i omkreds, en kløft i dens top minder om fordums gravninger. Bevoksning: 1982: Nålekrat/-træer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,5 x 26 m. Fra Top ned ad vestre Side findes en tilgroet, indtil 1 m dyb Kløft. Træbevokset i Skov.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj (fredningshøj) i færgelunden indgår med 3 andre i en højgruppe på toppen af plateau afgrænset af litorinaskrænter. Bred sti snor sig over højen fra syd over toppen til vest. Stien går ind til en rende ned i højoverfladen. Muligvis er skaden mod vest også forårsaget af plyndringskrater. Den øvrige overflade er ujævn og den er beplantet med gran. For ca. 30 år siden. Højen er vanskelig at lokalisere. Mål: 3x26x26 m. Pleje: Beplantning ryddes, stien nedlægges og højoverfladen retableres. Omkring højen tydnes/omlægges beplantningen så at højen igen bliver synlig. Kun generel påtale. Bevoksning: 1982: Nålekrat/-træer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links