højen set fra syd
.
højen set fra øst
.
oversigtsfoto fra gårdsplads i nord
.

Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
382218
Sted- og lokalitetsnummer
040411-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Faaretofte. Høj, 3 x 15 m afgravet fra alle sider. Kanterne udbedret. Trappe op til toppen. Græsklædt med enkelte træer i have.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Havehjørnet ligger en anselig 6-7 Al. h. Gravhøj, delvis afskaaret og omdannet.
1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Samme tekst som berejsn.1884].
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 15 m., afgravet fra alle Sider. Kanterne udbedret. Trappe op til Toppen. Græsklædt med enkelte Træer i Have.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højen er beskrevet på afstand (ejer ikke hjemme, til gengæld 3 store hunde). Den ser ud til at være 3 x 18 x 18 m og er bevokset med græs (slået), i en velholdt have til husmandssted / gård. Højen er set fra de omgivende veje, lav hæk hindrede udsyn til højfod. Intet tegn på trappe til top, eller nogen skader. Ser jævnt hvælvet ud. Den ligger ca. 30 m fra vej, ret højt i terræn. Gårdens bygninger og udhuse mod N hindrer udsyn i den retning. ** Seværdighedsforklaring ** Tilsyneladende nogenlunde velbevaret / velholdt høj, højt i terræn.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links